Knjige i praporci (ili: dokle smo stigli sa reformom školstva)

Došli smo do toga da raspravljamo da li su nam potrebne knjige. Čak je na ovu temu bio priređen i okrugli sto, u organizaciji Ministarstva prosvete, na kojem su prisustvovali “eminentni stručnjaci”.

Govorilo se o tome da su knjige teške i skupe, te da opterećuju razvoj mladog naraštaja. Na žalost, niko se nije našao da ovaj sastanak prekine i kaže da sama tema predstavlja sramotu za sve nas, te opasnost za naše pokoljenje.

Naši učitelji su nas savetovali da je knjiga naš najbolji drug; Ljubivoje Ršumović je u stihovima poručio da se domovina brani knjigom; prvi srpski minister prosvete, Dositej Obradović, je rekao: “Knjige, knjige, braćo moja, a ne zvona i praporci!”

Da li je moguće da je nekome palo na pamet da knjigu iseli iz školskih klupa, a đake liši osnovnog sredstva (ne i glavnog) školovanja?! Treba imati hrabrosti (da ne kažem smelosti ili nešto drugo) I izneti ovakvu jednu tezu na sto!… Neko se potrudio da se tako nešto organizuje?!

Svake gosine naši đaci su nabavljali udžbenike preko svojih škola. Ove godine škole su bile lišene organizacije nabavke knjiga. Roditelji su bili prinuđeni da sami traže knjige po gradu. To ne bi bilo strašno i neobično, da su dati standardni spiskovi potrebne literature, a što podrazumeva: naziv knjige, ime autora ili grupe autora, naziv izdavača. Umesto toga date su: šifre!?  Đaci su se razbežali po gradu i u knjižarama, na pitanje koju knjigu traže, izgovarali:

RS 153620 (Radna sveska za …)

K 124826 (Knjiga za…)

Knjiga se uvek vrednovala po autoru, kao i samom sadržaju. Tražiti knjigu pod šifrom, a ne znati šta se traži, jeste još jedan vid, sada već u praksi, omalovažavanja KNJIGE. Ovde više nije bitna knjiga, nisu bitni ni autor i sadržaj knjige, a izdavača više niko i ne spominje… Ništa više nije bitno, samo da se napune škole i uredi formalnost boravka u školskoj klupi.

Od knjiga nam ostaše samo praporci!…

Ramona Ručnov

7. oktobar 2011.

Advertisements
Kuća znanja

Centar za kreativnu edukaciju

Библиотека

ООШ "Владислав Рибникар"

Obrazovanje na prvom mestu

Biti učenik je privilegija

%d bloggers like this: