Светски дан наставника

Порука руководства – УНЕСКО, УНДП, УНИЦЕФ, МОР и 

Интернационала образовања

Овог Светског дана наставника, ми јавно подржавамо наставнике. Наставници су темељ добре школе, а добре школе су стубови здравих и демократских заједница.

Наставници су кључни у постизању циљева „Образовања за све“.

Процењује се да је потребно још 1,7 милиона наставника да би се достигли циљеви Универзалног основног образовања до 2015. године. Када запослимо нове наставнике, морамо наставити да унапређујемо квалитет наставе и учења. Од влада се захтева да наставницима обезбеде приступ могућностима обуке и континуираног професионалног развоја, заснованих на одговарајућим квалификацијама. Привлачење посвећених и разноврсних наставника захтева окружење које вреднује професионалну аутономију и праведност. Наставнике треба подржати у испуњавању своје одговорности према ученицима, и њихов глас треба да саслушају руководства школа, образовног система и представници власти. Плате наставника морају се утврдити објективно и поштено, тако да надокнада буде сразмерна значају професије и квалификација и одговорности сваког наставника.
Наставници, заузврат, морају бити одговорни својим ученицима и заједници. Наставничка професија се охрабрује да осмисли и примени кодекс владања наставника, заснован на највишим етичким и професионалним стандардима, који ће бити оријентисан ка циљевима учења свих ученика ефикасно и једнако.

Светски дан наставника је могућност да се искаже поштовање према женама и мушкарцима који су нас инспирисали, подстицали и неговали. Овог дана позивамо на стварање подршке окружењу учења, на одговарајуће образовање и обуку наставника и на заштиту права наставника. Морамо прекинути зачарани круг опадања професионалних услова за наставнике да би се унапредио квалитет учења за све.

Свет очекује много од наставника – они су, заузврат, у праву да очекују исто толико

Advertisements

Posted on 11. novembra 2012., in Aktuelne teme. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kuća znanja

Centar za kreativnu edukaciju

Библиотека

ООШ "Владислав Рибникар"

Obrazovanje na prvom mestu

Biti učenik je privilegija

%d bloggers like this: